Materialul de față este dedicat celor care au câștigat în ultimul sezon titlul de golgeteri ai campionatelor din țările afliliate UEFA.
Din cele 53 de campionate menționate, 41 au avut sistem toamnă-primăvară și numai 12 primăvară-toamnă, la acestea din urmă fiind luată în considerare ediția 2016.
Au fost 7 situații de co-golgeteri: în Azerbaidjan, Belarus, Cehia, Elveția, Muntenegru, Polonia și Serbia. # Doar 5 și-au păstrat titlul de golgeter cucerit sezonul trecut: Kane în Anglia, Olsen în Feroe, Gohou în Kazahstan, Ibraimi în Macedonia și Smolov în Rusia, al doilea fiind chiar golgeter pentru a 4-a oară consecutiv.
În afara lor, mai fuseseră golgeteri în aceleași campionate încă 13: PejiÇ în Albania, Bernat în Andorra, Minasian în Armenia, Rodionov în Belarus, LendriÇ în Bosnia-Herțegovina, Lafata în Cehia, Doumbia în Elveția, Kabaev în Estonia, Er Rafik în Luxemburg, Ricardinho în Moldova, VujoviÇ în Muntenegru, Robak în Polonia și Messi în Spania.
În 17 dintre campionate, golgeterul a avut naționalitatea țării organizatoare a competiției: Bernat în Andorra, Kane în Anglia, Minasian în Armenia, Gordeiciuk și Rodionov în Belarus, Lafata și Å koda în Cehia, Ingvartsen în Danemarca, Olsen în Feroe, Riski în Finlanda, Zivzivadze în Georgia, Maguire în Irlanda, Mitchell în Irlanda de Nord, Gunnlaugsson în Islanda, Karlsons în Letonia, VujoviÇ și BožoviÇ în Muntenegru, Smolov în Rusia, Hlohovský în Slovacia și Eppel în Ungaria.
De asemenea în alte 3, Aliev în Azerbaidjan, Robak în Polonia și ĂurĂ‘eviÇ în Serbia, unde au fost co-golgeteri, unul dintre ei a aparținut țării respective. # În alte 17 țări, golgeterii au aparținut echipelor campioane: PejiÇ în Albania, Minasian în Armenia, Gordeiciuk și Rodionov în Belarus, Teodorczyk în Belgia, LendriÇ în Bosnia-Herțegovina, Keserü în Bulgaria, Zivzivadze în Georgia, Kike Gómez în Gibraltar, KaluĂ‘eroviÇ în Lituania, Ricardinho în Moldova, Gytkjær în Norvegia, Jørgensen în Olanda, Martini în San Marino, ĂurĂ‘eviÇ și Leonardo în Serbia, Hlohovský în Slovacia, Ferreyra în Ucraina și Eppel în Ungaria. De asemenea în alte 3, unde au fost co-golgeteri, unul dintre ei a fost de la echipa campioană: Å koda în Cehia, Doumbia în Elveția și VujoviÇ în Muntenegru. # Brazilianul Vágner Love este golgeterul din această ediție a cărui echipă, Alanyaspor, s-a situat pe cel mai de jos loc, al 12-lea.
În această ediție, „Gheata de Aur” i-a revenit lui Messi cu 74 puncte, urmat de Dost 68 puncte și Aubameyang 62 puncte. Chiar dacă nu s-ar fi respectat regula de a înmulți numărul total de goluri cu acel coeficient dat de forța campionatului, argentinianul tot ar fi avut cel mai mare număr de reușite. La polul opus, în Azerbaidjan, Muntenegru și Slovacia s-a câștigat titlul de golgeter cu cel mai mic număr de goluri, câte 11.
Cei mai mulți dintre golgeteri, 39, au jucat într-o echipă națională: Kane, Kayode, Aliev, Gordeiciuk și Rodionov, Teodorczyk, Keserü, Lafata și Å koda, Futács, Doumbia și Hoarau, Olsen, Riski, Cavani, Zivzivadze, Aubameyang, Berg, Gunnlaugsson, Kjartansson, Džeko, Karlsons, KaluĂ‘eroviÇ, Ibraimi, VujoviÇ și BožoviÇ, Gytkjær, Jørgensen, Robak, Dost, Llullaku, Smolov, Boyce, ĂurĂ‘eviÇ, Hlohovský, Messi, Owoeri, Vágner Love și Eppel. # Cel mai vârstic dintre golgeteri a fost Martini din San Marino, 38 de ani. Iar cel mai tânăr, Ingvartsen din Danemarca, 21 de ani.
PejiÇ de la KS Kukësi a realizat cel mai mare procent din totalul golurilor înscrise de echipa sa, 55%. Mai trebuie menționați aici și Martini de la Tre Penne cu 51%, alături de Gunnlaugsson de la IA și Dost de la Sporting CP, ambii cu 50%. # La polul opus, cel mai mic procent l-a avut slovacul Doumbia de la FC Basel, 19%. # Croația, Anglia, Brazilia și Danemarca sunt țările care au dat cei mai muți golgeteri, câte 3 (nu am dublat în cazul co-golgeterilor de aceeași naționalitate). # 9 echipe au avut în premieră câștigători ai titlului de golgeter: FK Gabala, Slavia Praha, FC Nordsjæland, SJK, FK Samtredia, Dungannon Swifts, Lechia GdaÅ„sk, Gaz Metan Mediaș, Ross County și Alanyaspor. # În campionatul din Portugalia de 10 ani nu a mai ieșit un golgeter autohton, în Spania de 9, în Kazahstan de 8, în Belgia de 7, în Cipru de 6, în Elveția și Ucraina de 5, în Austria și Turcia de 4. # În Israel golgeterii ultimelor 5 sezoane i-au aparținut numai lui Maccabi Tel-Aviv. # În România este singurul caz în care golgeter a devenit un jucător, Llullaku, care în partea a doua a părăsit respectivul campionat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER